Verlies en rouw

Verlies en rouw kent verschillende vormen en kan zowel zichtbaar als onzichtbaar zijn.  Denk hierbij aan verlies door ziekte of handicap, een verhuizing, overlijden van een dierbare, verlies van verwachtingen etc.  

Uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk het is om ruimte te geven aan emoties bij rouw en verlies. Ik zie het als een kabbelend riviertje waarin het water fijn kan stromen. Wanneer je hier teveel rotsen ingooit kan het water in de rivier niet meer fijn stromen en kan het zelfs overstromen.

Kinderen rouwen anders dan volwassenen, dit heeft o.a. te maken met de ontwikkelingsleeftijd van een kind en de situatie thuis. Soms ontwikkelen kinderen "lastig gedrag"  wat je als ouder misschien niet meteen herkent als een mogelijke verlies- of rouw reactie. Of je herkent en ziet het rouwproces wel maar weet niet goed hiermee om te gaan. Ik ondersteun kinderen en ouders op een laagdrempelige manier en door af te stemmen op wat nodig is in het gezin of de situatie. 'Om ervoor te zorgen dat de rivier kan blijven doorstromen'. Daarnaast geef ik tips over het verlies en/of rouwproces en hoe hiermee om te gaan.